FuHiKuBo is blij Bonaire te mogen vertegenwoordigen tijdens deze gesprekken

27th Nov, 2022

Staatssecretaris van Huffelen: "De afgelopen dagen had ik bestuurlijke overleggen met de minister-presidenten en gouverneurs. De gesprekken stonden in het teken van afspraken over samenwerking in het belang van inwoners van Curacao, Aruba, Sint Maarten.

Naast de gesprekken heb ik verschillende werkbezoeken gehad. Eerst een kennismakingsbijeenkomst met alle medewerkers bij de vertegenwoordiging van Nederland in Willemstad. De vertegenwoordiging organiseert en begeleid officiële werkbezoeken van Nederlandse bewindspersonen en delegaties, adviseert over het beleid, biedt hulp aan Nederlanders met problemen. Wat een levendige sfeer!

Daarna bracht ik een bezoek aan het meteorologisch instituut en climate change platform. Curaçao heeft te maken met wateroverlast onder meer door zware regenval als gevolg van klimaatverandering. Afvoer van gezuiverd regenwater en opvang van regenwater voor bijv. irrigatie van gewassen is van groot belang.

De Curaçaose regering heeft een doelstelling om 30% van de energie te halen uit duurzame bronnen. Ik heb gevraagd wat er nodig is om dat 100% te laten zijn. Curaçao heeft volop natuurlijke bronnen die hiervoor geschikt zijn zoals wind en zon.

Ook bezocht ik het Caribbean Research and Management of Biodiversity. Zij zijn verantwoordelijk voor het beschermen van natuurgebieden, educatie en wetenschappelijk marien onderzoek. Zij presenteerden hun plannen waaronder de aanschaf van een voormalige plantage bij Rif St. Marie waar ze onder meer een slavernijmuseum van willen maken.

Daarnaast sprak ik de lokale entrepeneurs van Nos Kunuku en Zen Farm. Zij lieten mij de ontwikkeling van de innovatieve landbouw zien. Ik was onder de indruk van de plannen om groenten van eigen bodem bereikbaar en betaalbaar te maken. Makkelijke toegang tot Europese subsidies zou het voor deze ondernemers een stuk makkelijker maken.

En als afsluiting sprak ik samen met de vertegenwoordigers van de landen en eilanden van het Caribisch deel van het Koninkrijk over het slavernijverleden. We spraken onder meer over hoe inhoud kan worden gegeven aan de erkenning en verwerking van het slavernijverleden".